View more

70% VAN DE WACHTWOORDEN ZIJN MAKKELIJK TE HACKEN

En wist je al, dat je medewerkers één van de voornaamste kwetsbaarheden in je bedrijfsomgeving zijn? Dus informeer hen over hoe je een veiliger wachtwoord kan samenstellen, waardoor je organisatie beter gewapend is tegen cybercriminelen.

Hoe zorg je er nu voor dat ze wèl de juiste wachtwoorden kiezen?

Je hebt het vast op de werkvloer gehoord. Wat moet ik nu weer kiezen? Door de vele verschillende apps en evenveel verschillende online accounts is het niet makkelijk om telkens een nieuw, uniek èn sterk wachtwoord te verzinnen. En wat is er makkelijker dan en eerder gebruikt wachtwoord te recyclen of een woord of getal te gebruiken dat voor desbetreffende medewerker betekenis heeft en daardoor makkelijk te onthouden is. Maar helaas, een simpel wachtwoord betekent dan ook dat deze wachtwoorden makkelijk te hacken zijn door cybercriminelen en hierdoor dus niet optimaal beveiligd bent als organisatie.

Medewerkers zijn zich niet bewust van de risico’s. Het is daarom goed om ze mee te nemen in het belang van een sterk wachtwoord en waar ze dan rekening mee moeten houden. En een eerste stap in de optimalisatie van je online beveiliging van je organisatie is gezet.
Daarom geven we je 5 tips om met je medewerkers te delen en samen op te pakken.

Tip 1: gebruik geen persoonlijke informatie.

Deze herkennen we allemaal; de naam van een huisdier, de auto waarin iemand rijdt, de laatste vakantiebestemming of geboortedatum van de kinderen. Lekker makkelijk te onthouden.

Maar in dit digitale tijdperk word je hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen, omdat dit soort wachtwoorden vaak makkelijk te kraken zijn. Social media [Facebook, LinkedIn, Instagram etc.] is hierin een belangrijke bron waar veel persoonlijke informatie over medewerkers te vinden is.

Tip 2: Hoofdletters, cijfers en vreemde tekens.

Maak gebruik van zogenaamde “wachtzinnen”, gebruik hoofdletters, cijfers en vreemde tekens om het wachtwoord of wachtzin sterker te maken. Wat veel medewerkers niet weten is dat het beter is om hoofdletters, cijfers en vreemde tekens op willekeurige plekken in het wachtwoord of -zin te stoppen, in plaats van aan het begin of aan het eind. Denk daarbij aan “h@ndZeep wat voet n13t! je hO0fd” Zo zorg je er namelijk voor dat je wachtwoord nog moeilijker te kraken is.

Tip 3: Stel tweefactorauthenticatie in.

Veel online diensten bieden nu de optie om twee-factorauthenticatie te gebruiken. Dit houdt in dat naast je gebruikersnaam en wachtwoord er ook nog een eenmalige code nodig is om in te loggen op accounts. Deze code krijg de medewerker meestal via sms of via een authenticatie-app. Zo zal iemand niet zomaar op het account kunnen inloggen, zelfs als ze de gebruikersnaam en wachtwoord weten.

Tip 4: Account niet meer in gebruik? Weg ermee!

Persoonlijke gegevens kunnen niet gestolen worden uit een gehackt account als dat account niet bestaat, maar er kan ook geen misbruik meer worden gemaakt van de rechten die aan een account zijn verbonden. Bedenk dus goed welke online accounts er zijn en welke ervan daadwerkelijk gebruikt worden. Gebruik je ze eigenlijk niet meer? Dan is het verstandiger het account te verwijderen – dan verminder je het gevaar door de aanvalsoppervlakte te verkleinen. Gebruik nooit een zakelijk account voor privé-doeleinden.

Tip 5: Sla uw wachtwoorden op een veilige plek op.

Laat je medewerkers hun wachtwoorden niet op in de browsers opslaan, deze zijn gemakkelijk uit te lezen voor eventuele virussen en hackers die toegang hebben gekregen tot de computer. Als je wachtwoorden wilt opslaan, gebruik dan versleutelde software.

Succes met het meenemen en instrueren van je medewerkers voor een betere cybersecurity weerbaarheid.

Beveilig uw omgeving